Gözlem, duyular kullanarak bir şeylerin, yani nesnelerin,birimlerin, kişilerin veya başka herhangi bir şeyin izlenmesi anlamına gelir. Bu süreçte gözlemci anketin yerinde kalır ve göz önünde bulundurulan nesneleri gözlemler ve gözlemlerin kendisini not eder. 

Tersine, 
Çıkarım, mevcut olgu ve kanıtlara dayanarak elde edilen sonucu ifade eder, yani yapılan araştırmalara göre kesintiler yapılır.

Bir şey olduğunda bir kişiyi veya nesneyi dikkatlice izleme veya inceleme eylemi gözlem olarak bilinir. Bilinen gerçeklerden veya koşullardan rasyonel bir sonuç çıkarma eylemine çıkarım denir.Çıkarım öznel iken gözlem objektiftir. Gözlem, kişinin algıladığı veya fark ettiği şeydir. Öte yandan, çıkarım, birinin algıladığı veya gördüğü şeyin bir açıklaması veya varsayımıdır. Gözlem, uygulamalı deneyime dayanır. Çıkarımın aksine, zaten bilinen gerçeklere dayanır. Gözlem, incelenmekte olan konunun dikkatlice izlenmesini gerektirir. Çıkarımın aksine, mantıksal olarak bir sonucu muhakeme ile çıkarmak. Gözlem, katılımcıları sorgulamadan bilgi edinme eylemidir. Bu çıkarıma karşı olarak toplanan bilgiler hakkında karar almayı içerir.