DEVRE KARTI NEDİR? ( Printed Circuit Board - PCB - Baskılı Devre Kartı )

Baskılı devre kartı (İngilizce kısaltması PCB), elektronik devre elemanlarını monte etmek için yüzeyinde iletken (örneğin bakır) yollar ve adalar, yüzeyler arasında ise içi lehim kaplı delikler içeren değişik yalıtkan materyallerden yapılmış plakalardır.

Delik içi kaplama, içi kaplanmış delik, kartın katmanları arasında elektrik akımını taşıyan yollar arasında bağlantı sağlayan deliklerdir. Karta monte edilen bacaklı devre elemanları bu deliklere takılır veya sadece katmanlar arası iletim sağlamak için de yapılabilir. Yüzey montaj teknolojisinde elemanların üzerinde duracağı düz bir yüzey halinde olan bakırdan veya üzeri lehim kaplanmış adalar bulunur. Bazı iletken bakır bölgeler su yolları ile birbirlerine bağlantılıdır. Su yolları akımı geçirir. Çok fazla akım taşıyacak su yolları kalın tutulur az akım taşıyacaklar ince yapılır.

PCB çizimi genelde bilgisayar programları ile yapılır. En bilinen PCB tasarım programlarına OrCad, Proteus ve Protel, PCAD örnek verilebilir. PCB çiziminde, yol aralıkları, via genişlikleri, bypass kondansatörlerinin yerleştirilmesi, radyo frekans yayan parçalar var ise bunların mümkün olduğunca entegre devre elemanlarını etkilemeyecek şekilde yerleştirilmesi, aksi halde Faraday kafesi ile yalıtılması, dijital ve analog şaselerin (toprak-ground) ayrıştırılması gibi konulara dikkat edilir.

1-PCB Devre Kartları Nelerden Yapılmıştır?

Devre kartları, baskılı devre kartları veya PCB’ler olarak da bilinir. Her gün kullandığımız farklı elektronik ve elektrikli ekipman ve araçları kullanıyorlar. PCB’lerin çoğu, kullanılacakları cihazın karmaşıklığına ve yapısına bağlı olarak iki veya daha fazla katmanın birleştirilmesiyle oluşturulur.

PCB’ler, bileşimleri için çeşitli malzemeler kullanır. Bir katman fiberglastan veya kağıttan elde edilen reçineden yapılabilir. Bakır, lehim maskesi ve serigrafi tabakaları gibi diğer malzemeler de kullanılmaktadır.

2-Devre Kartları Hangi Malzemelerden Yapılmıştır?

PCB genellikle ısı, basınç ve diğer yöntemlerle birbirine bağlanmış dört katman malzemeden yapılır. Bir PCB’nin dört katmanı; substrat, bakır, lehim maskesi ve serigrafiden oluşur.

Substrat genellikle FR4 olarak da bilinen cam elyafından yapılır. FR, yangın geciktiriciyi ifade eder ve PCB’nin temelini sağlar. Alt tabaka tabakası herhangi bir PCB’de en kalın olanıdır, ancak kalınlıklarının değiştiğini göreceksiniz. PCB’ye sertlik sağlayan katmandır. Ayrıca bazen esnetilebilen esnek malzemelerden de yapılabilir. Son zamanlarda, alt tabakayı oluşturmak için bazıları bitki bazlı olan birçok yenilikçi malzeme kullanılmaktadır.

Ayrıca bazen esnetilebilen esnek malzemelerden de yapılabilir. Son zamanlarda, alt tabakayı oluşturmak için bazıları bitki bazlı olan birçok yenilikçi malzeme kullanılmaktadır. Substratı yapmak için epoksi veya fenolikler gibi başka malzemeler de kullanılır. Epoksi reçineden yapılan levhalar termal hassasiyetten muzdariptir ve bazı durumlarda laminasyon hızla solabilir. Bu uygun maliyetli panoları piyasada kolaylıkla bulabilir ve çıkardıkları kokudan tanıyabilirsiniz. Malzemenin ayrıca lehimlenecek bileşenlere ihtiyacı var.